Guide London

Guide till London

London är en stor stad, till ytan större än New York City, och med en folkmängd som motsvarar hela Sveriges befolkning. Det tar tid att lära känna staden och som besökare skrapar man ofta bara på ytan av allt som finns att se och göra. Det betyder att de allra flesta återvänder hit gång på gång, vilket gör London till en mycket populär resedestination.

Stanna längre

Ett tips för London-resenärer är att stanna längre än bara en weekend i London. Det finns flera sätt att bo billigt i staden, bland annat på vandrarhem eller couch surfing, där man bor på någons soffa gratis. Mat kan man köpa billigt på marknader eller utanför de stora turiststråken. En annan idé är att komma hit under en period för att studera engelska, något som både vuxna och ungdomar kan göra. För den som är intresserad av denna möjlighet finns mer information om plugga engelska i England här. För att ta sig runt kan man använda cyklarna som liksom i de flesta storstäder nu finns att hyra vid de flesta gathörn.

Greenwich Park

Den gamla staden Greenwich som ligger i Londons sydöstra kant är ett vackert besöksmål med mycket att se för både stora och små. Stadsdelen har gett namn åt Greenwich Mean Time (GMT), vilken tidigare utgjorde noll på världens tidszoner. Här finns ett mycket gammalt observatorium som man kan besöka, likaså ett marint museum. Hamnområdet är världsarvslistat av UNESCO och grönskan utgör en skön kontrast mot Londons innerstad.

Bokaffärerna på Charing Cross Road

Utmed gatan Charing Cross Road ligger de flesta av stadens stora och små bokaffärer. Här finns specialiserade konstbokhandlar, antikvariat och enorma affärer som säljer alla sorters böcker man kan önska. Det finns flera ordentligt billiga affärer här så man kan lätt göra fynd. Flera antikvariat har rea i källaren och där hittar man ofta böcker för £1 styck. Även om man inte är ute efter att handla är det trevligt att gå och titta. Vill man handla är det klokt att tänka på bagage vikten för hemresan.

Fotboll i London

Världens största sport är fotboll och världens största liga är Premier League och London har några av Premier Leaugues största och bästa klubbar, nämligen Chelsea, Arsenal och Tottenham. Att få biljetter till någon av dessa klubbars hemmamatcher är väldigt svårt och kostar oftast en bra slant. Är man rejält fotbollsintresserad är en het Premier League match en skön upplevelse och bör inte missas. Är ni intresserade av vilka som är Premier Leagues hetaste målskyttar hittar ni dessa här.

Gratis museum

Längs ner på Charing Cross Road ligger National Portrait Gallery, ett av Londons många gratis museum. Eftersom staden kan vara ganska dyr att besöka är det bra med billiga alternativ ibland. Även det stora museet Victoria & Albert museum är gratis, likaså konstmuseet Tate. Temporära utställningar tar ofta entré, men oftast räcker de enorma permanenta utställningarna långt i sig. Besök bland annat smyckes-rummet på V&A, otroligt vackert.

Camden Town

För den som älskar folkliv och alternativa kulturer är Camden ett måste. Här finns ett antal olika gatumarknader samt inomhus marknaden Camden Lock. Det är lätt att gå vilse här vilket är lika bra, man hittar alltid ut tillslut. Stånd som säljer allt från nya och vintage kläder, skivor, antikviteter till hantverk och mat gör denna stadsdel till en mycket spännande destination för en dag. Den som söker neonfärgade peruker, skyhöga stövlar och got-kläder kommer definitivt inte att bli besvikna. Mycket av Londons charm finns koncentrerat här – mötet mellan olika kulturer, gatulivet och de många olika intrycken.